9 Hlavných výhod jedenia Chia semienok pre zdravie

1.Stála energia počas celého dňa

2. Zvýšená psychická koncentrácia a pozornosť

3. Vysoký podiel vlákniny

4. Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín

5. Chudnutie bez pocitu hladu

6. Vysoký obsah vitamínov skupiny B

7. 5x viac vápnika ako v mlieku

8. Vysoký obsah antioxidantov

9. Podpora detoxikácie organizmu

ÚČINKY

Odporúčaná maximálna denná dávka je 25 gr. = 2 čajové lyžičky.

Ako konzumovať chia semienka - použitie:

Základná príprava: Chia semienka vhodíme do pohára s vodou a necháme 10 až 15min. postáť, aby semienka naboptnali. Nápoj pijeme na doplnenie fyzických a psychických síl. Do nápoja môžeme pridať sušený mladý jačmeň, javorový sirup, 100% ovocnú šťavu a pod.
Chia semená sa môžu používať aj ako prísada do jedla, napr. do musli, obilných kaší alebo pri pečení chleba. Lepšie využitie a účinok majú semená vtedy, ak ich vopred nasucho jemne opražíme a pomelieme.

Chia a cukor:

Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu ( monosacharid = jednoduchý cukor ) , ktorú využívame ako zdroj energie. Toto spomalenie v premene sacharidov na cukor, podporuje budovanie vytrvalosti. ( napríklad u športovcov) Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor ( monosacharid ), stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru” .

Celiakia – Chia semienka sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén ).

Na čo si treba dávať pozor :

Chia semienka znižujú krvný tlak . Pozor si musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad ľudia v staršej vekovej skupine.

Ľudia, ktorí majú srdcové problémy, alebo užívajú lieky na riedenie krvi ( napr.warfarin, anopirin ) by nemali konzumovať Chia semienka.