Tekvicový olej
Tekvicový olej

      Samotný tekvicový olej sa získava z jadier tekvíc. Má tmavozelenú farbu a špecifickú aromatickú farbu. Lisuje sa za studena a vďaka tomu sú v ňom uchované jeho hodnotné látky. Obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálnych látok. Je bohatý na vitamín E a zinok. Má veľmi dobré antioxidačné účinky a je ľahko stráviteľný.
     Tekvice ako také sú staré indiánske kultúrne rastliny. Do Európy ich priviezli španielski moreplavci. Ľudia si z nich postupne vyšľachtili tekvice s jadrami bez šupky. Práve z nich sa získava tekvicový olej. Jeho korene a tradície siahajú do Rakúska konkrétne oblasť Steiermark.
 Pozitívne účinky na zdravie
 - znižuje hladinu cholesterolu v krvi
 - pomáha pri ťažkostiach s prostatou
 - chráni cievy pred aterosklerózou
 - optimálny pri vysokom krvnom tlaku
 - má priaznivý účinok pri srdovo-cievnych ochoreniach
 - má antioxidačný účinok
 - pôsobí proti vypadávaní vlasov a lámavosti nechtov
 - zlepšuje kvalitu pokožky
 Jeho využiteľnosť je známa aj pri príprave chutných receptov. Tu je niekoľko tipov.
 Tekvicová krémová polievka
Tekvicu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame. Pridáme nadrobno pokrájané zemiaky, cibuľu, cesnak, soľ a korenie a spolu opražíme na masle. Zalejeme zelinovým vývarom a varíme do mäkka. Rozmixujeme, primiešame smotanu. Na záver dochutíme na tanieri tekvicovým olejom.
 Nátierka s tekvicovým olejom
Tvaroh so smotanou a bylinkovou soľou rozmiešame, pridáme tekvicový olej a nadrobno posekané tekvicové jadierka.
 Čerstvá mrkvová šťava
Mrkvu očistíme a odšťavíme. Do pohára pridáme trochu tekvicového oleja. Dodá výbornú chuť a napomáha absorbcii vitamínov rozpustných v tukoch /A, D, E, K/.
 Tofu s tekvicovým olejom
Tofu a paradajky nakrájame na menšie kúsky, nasekáme pažítku. Dochutíme tekvicovým olejom a bylinkovou soľou.

Tekvicový olej 250ml - 7,90€
                    500ml -12,60€
             

                                                              Dobrú chuť!!!